Odwiedź nas na Facebook'u!
022 353 52 76

Złote ogniwo łańcucha życia – czyli wspaniałe pszczoły i jak je chronić

Wartościowe pszczoły

Zachwycająca różnorodność biologiczna naszej planety to piękno niezliczonych gatunków kwiatów oraz gwarancja bezpieczeństwa trwania wielu gatunków roślin i zwierząt. To także bezpieczeństwo dostaw żywności dla człowieka – bez pszczół sporej części upraw roślinnych grozi zagłada.

Dlaczego pszczoły są takie ważne dla środowiska naturalnego i przez to dla człowieka?

Pszczoły chronią różnorodność biologiczną Ziemi, dzięki swojej podstawowej działalności jaką jest zapylanie roślin. Trzeba pamiętać, że aż około 90% populacji roślin kwiatowych musi być zapylana. Szacuje się, że spośród nich około 80% wszystkich roślin uprawnych na całym świecie jest zapylanych właśnie przez reprezentantów około kilkudziesięciu tysięcy gatunków pszczół. Pszczoła jest więc niezbędnym elementem właściwego funkcjonowania całego ekosystemu.

Ważnym elementem pro-pszczelej edukacji jest uświadamianie, że rośliny kwiatowe, to nie tylko te, których ostateczną dla człowieka wartością są same kwiaty. Brak kwiatów, to także brak następnego stadium rozwoju roślin – a więc owoców. Tu sprawa robi się bardzo poważna – i do takich argumentów należy sięgać. Ponieważ piękno kwiatów, choć tak istotne dla wszystkich wrażliwych estetycznie osób, nie przemawia wystarczająco mocno do całego społeczeństwa, jako argument pilnej ochrony pszczół.

Miód czyli płynne złoto i owoce – waluta życia

W katalogu podziękowań należnych pszczołom znajdzie się także podziękowanie miód. Ten prawdziwy, wytwarzany przez pszczoły ma zdrowotne właściwości, których nie da się uzyskać w sposób syntetyczny. Jednocześnie ponieważ między innymi w związku z zagrożeniami dla populacji pszczół ceny miodu rosną – handel miodem staje się coraz bardziej opłacalny, ale jest to towar coraz bardziej deficytowy. To z kolei tworzy szarą strefę oraz pole do manipulacji – coraz więcej wykrywa się corocznie międzynarodowych afer związanych z podrabianiem miodu, na masową skalę.

Pomimo niezwykłych właściwości zdrowotnych wyrobów pszczelarskich, zarówno miodu, pyłku, jak i propolisu, to nadal tylko ułamek tego co stracimy, tracąc pszczoły. Pomyślmy o świecie bez owoców i części warzyw. O świecie bez odżywczych orzechów, nasion oraz otrzymywanych z nich olejów. Wśród owoców, których może zabraknąć, są także owoce kawowca. Brak przetrwania wielu roślin to także brak pożywienia dla roślinożernych zwierząt i tym samym – załamanie na rynku pasz dla zwierząt hodowlanych. To efekt domina, którego skutki miałyby przerażającą skalę.

Proste rozwiązania, które są efektywne – łąki kwietne i rośliny miododajne

W Polsce coraz odważniej mówi się o problemie związanym z destrukcyjnym wpływem aktywności człowieka na pszczoły. Aby zapewnić im pokarm oraz stworzyć odpowiednie warunki dla ich naturalnej działalności, popularne staje się zakładanie w miastach łąk kwietnych oraz dbanie o zróżnicowany stan roślin miododajnych. To doskonały sposób na odbudowę populacji pszczół. Istotne jest także możliwie ekologiczne podejście do upraw, czyli minimalizowanie chemicznej ingerencji z świat roślin.

W przypadku roślin miododajnych, korzyści są zwielokrotnione. Ich nasadzenia w mieście to wspaniały efekt wizualny. Gdy towarzyszą nowoczesnej architekturze, staja się żywą realizacja idei biofilic design oraz zrównoważonego rozwoju w budownictwie. Architektura krajobrazu pozwala na takie projektowanie otoczenia budynków, a także ich aranżację z wykorzystaniem tarasów i zieleni wewnętrznej, by wspaniale godzić efekty estetyczne z ideami zachowania bioróżnorodności i odpowiedzialność człowieka za przyszłość.

 

Dowiedz się więcej: